Беседа владике Артемија на празник Светог Јована Крститеља у манастиру Сопоћани 2003. године

Print Friendly, PDF & Email

Зато је Свети Јован толико велики јер се удостојио те велике милости Божје и у томе јесте његово пророштво што, пре него што је крстио Господа, пре него што је видео Духа Светога да силази на Њега, он је провидео духом својим Ко иде на реку Јордан, провидео је Његову мисију и Његово Преображење и Његово страдање и Његово Васкрсење и Његово Вазнесење и силазак Светога Духа на апостоле, провидео је и мисију Цркве Христове на Земљи, и зато је тако и рекао: „Гле, јагње Божије, јагње кротко, Христос, који узима на себе грехе целога света!“.

 

Христос се јави!

Ваистину, браћо и сестре, Бог се јавио на Земљи у лику Господа Исуса Христа. Јуче је био празник Богојављења, празник јављања Бога свету и у свету, откривања Свете Тројице, а данас, данас славимо првога сведока који је у телу људском препознао оваплоћенога Бога. Данас славимо пророка, претечу и крститеља Господњег, Јована, онога човека за кога је сам Господ рекао касније да је он највећи рођени од жена, највећи човек који се икада на Земљи родио, управо због тога што је он први човек коме је Бог благоизволео открити и показати Себе у телу људскоме. Зато је Свети Јован и припремао себе у пустињи тридесет година, да би извршио ову узвишену мисију коју му је Бог био одредио, да буде он тај који ће крстити Господа, који ће Га објавити свету, који ће руком показати на Њега и објавити: „Гле, јагње Божије које узима на себе грехе света!“.

Јован Претеча је човек који је у духу своме сагледао све грехе свих људи од Адама па до последњег човека на Земљи, и оних који су живели пре њега и оних који су живели после њега. И био је ужаснут гомилом греха и безакоња људскога. Зато се Свети Јован никада у животу није смејао, нити је могао да се насмеје било чему имајући пред собом тако огромну страхоту какви су греси људски. Али је он, исто тако, поред тога што је сагледао све грехе људи, препознао у Господу Христу онога који је дошао да све те грехе скине са људскога рода, да скине грехе са свачије душе и зато је и рекао: „Гле, јагње Божије које узима грехе света!“. Не који опрашта! Пазите, ми један другом можемо да опростимо али не можемо да га ослободимо његовога греха а Господ је дошао да узме грехе целога света. Зато је Свети Јован толико велики јер се удостојио те велике милости Божје и у томе јесте његово пророштво што, пре него што је крстио Господа, пре него што је видео Духа Светога да силази на Њега, он је провидео духом својим Ко иде на реку Јордан, провидео је Његову мисију и Његово Преображење и Његово страдање и Његово Васкрсење и Његово Вазнесење и силазак Светога Духа на апостоле, провидео је и мисију Цркве Христове на Земљи, и зато је тако и рекао: „Гле, јагње Божије, јагње кротко, Христос, који узима на себе грехе целога света!“.

Ето, браћо и сестре, таквога светитеља ми данас славимо, таквога светитеља ви имате за заштитника свога рода и свога дома и свога личнога заштитника и помоћника. Нека би Свети Јован Претеча измолио и свима нама, пре свега свима вама, данашњим свечарима, који овако свечано дочекујемо празник Светог Јована Претече, да нам он својим молитвама помогне да и ми сагледамо грехе своје, да се за њих покајемо, јер Господ је ради нас дошао да нас ослободи греха наших али и очекује од нас да ми то хоћемо. А ми то хоћемо само онда ако грехе своје исповедамо, ако се боримо са њима, ако се трудимо да живимо по Закону Божјем, по Заповестима Јеванђеља Христовога. Само тако и само тада и ово прослављање Светога Јована биће Њему угодно и за нас спасоносно. Јер, ако ми славимо Светога Јована само уз чашу ракије и вина, уз добро печење и добру храну а не поправљамо себе у животу своме, не угледамо се на Њега, онда ова наша слава претвара се хулу и у ружење светитеља Божијега.

Зато, нека је свима, браћо и сестре, срећна и Богом благословена данашња слава Свети Јован Претеча, крститељ Господњи, а он, молитвама својим да нам измоли у Господа милост, живот, мир, здравље и спасење, мир и слогу међу нама и мир међу свима људима са којима живимо, са којима је Господ одредио да живимо, да бисмо могли живети као прави људи Божји, као Хришћани који носе то узвишено име, па, када пођемо одавде у онај свет, у Царство Небеско, да се нађемо тамо где се налази Свети Јован Претеча, где се налазе сви светитељи Божији, наши славни свети преци, да и ми са њима славимо Оца и Сина и Светога Духа кроза све векове и сву вечност. Амин.