Беседа владике Артемија на празник Светих бесребреника Козме и Дамјана у манастиру Дубоки Поток 2003. године

Print Friendly, PDF & Email

„У име Оца и Сина и Светога Духа,

Нека је срећна и Богом благословена данашња слава овога манастира и свих овде сабраних, браћо и сестре.“

Овај манастир који је пре неку годину обновљен и оживљен оживео је и успемену на ову славу, на свете бесребренике Козму и Дамјана. Раније овај дан није слављен, али доласком новога младога братства на челу са оцем Ромилом, ето, ми се скупљамо и на овај свети дан у овој светој обитељи да бисмо се заједнички Богу молили.

Посебно ове године ова слава је по много чему значајна, јер синоћ овде, у овом манастиру, братство је добило новога слугу Божјега олтара, новога монага, оца Никанора, и данас добило је једно унапређење, једнога свога сабрата, оца Серафима. То је знак, браћо и сестре, да тамо где се Бог поштује и слави тамо и благодат Божија изобилује у много чему.

Нека би дао Бог да се на овај свети дан и много пута у току године, као што и јесте обичај, сабирамо у овоме светом манастиру да бисмо тако вратили се на пут отаца наших, на пут предака наших који су нам ове светиње подигли и оставили у аманет да их и ми сачувамо и предамо нашим млађим поколењима, те да би се у њима име Божије славило докле је света и докле је века, као што каже народна песма.

Нека је, још једном, срећна и Богом благословена слава оцу Ромилу, братији и данашњем домаћину, тако да благодат Божија покрива све нас и цео наш народ, да да Бог много, много година да у већем миру, већој слободи, већој љубави и слози међусобној да дочекујемо и славимо наше велике хришћанске празнике сада и увек и у векове векова. Амин.