Беседа владике Артемија у Манастиру Високи Дечани на празник Сабора Пресвете Богородице 1997. године

Print Friendly, PDF & Email

„Али данас, исто, овај манастир слави и прославља као заштитника, дуборезачка радионица у овом манастиру у којој се израђују иконостаси за наше храмове, да их красе и украшавају, и узели су као заштитника свога тога првога дрводељу који се помиње у Јеванђељу, Праведнога Јосифа Обручника који је био столарског заната.“

 

Христос се роди, браћо и сестре!

Ваистину се и Господ роди на земљи као човек да нам покаже смисао и циљ нашег боравка и живота овде, на земљи.

Родио се Господ пре скоро две хиљаде година у Витлејемској пећини, живео са људима, оставио људима Своју Божанску Науку, оставио им Цркву Своју да их спасава у овоме свету и пропутио нам пут из овога света у онај небески, вечни свет, у Царство Небеско. Зато је Божић најрадоснији празник хришћански који се слави од истока до запада и од севера до југа, јер сви Хришћани православни данас прослављају Рођење Сина Божијега, дочекују Га у своје душе, у своје срце, примају Га као најдражега госта, јер у оно време кад се Господ родио не беше, вели, места ни у гостионици ни у домовима тамођњих житеља него у пећини се сместио Господ и родио као последњи сиромашак у овоме свету. А данас, данас се Он дочекује у хиљадама и хиљадама храмова широм света, украшених, осветљених, загрејаних. И још више, Он се данас дочекује у срцима милиона и милиона православних Хришћана који Га са жељом примају у срце своје и труде се да Му ту буде и топло и светло.

А да би Господ могао да се усели у срце наше, да се роди у нама, потребно је срце своје припремити, очистити га од сваке прљавштине греховне, од страсти, нечистота, од мржње и злобе и зависти, јер Чисти само може у чистоме обитавати. Можда је Господ зато се и родио у пећини јер, иако пећина беше овчарска стаја, ипак је била чистија од многих домова тада у Назарету који су били, у Витлејему, од многих срца и зато Му се не нађе места тамо, него Господ се смести у пећини.

Данас, поред Рођења Христовога, прослављамо Сабор Свете Богородице и Светог Праведног Јосифа Обручника који је послужио у икономији Божјега спасења и послужио Богомладенцу Христу када се Он родио. Он је први заложио ватру у пећини да се новорођенче огреје да би то новорођенче загревало две хиљаде година милионе и милионе срца људских.

Али данас, исто, овај манастир слави и прославља као заштитника, дуборезачка радионица у овом манастиру у којој се израђују иконостаси за наше храмове, да их красе и украшавају, и узели су као заштитника свога тога првога дрводељу који се помиње у Јеванђељу, Праведнога Јосифа Обручника који је био столарског заната.

Нека би дао Бог да и овај манастир и све наше светиње напредују у Христовој љубави да из године у годину дочекујемо Рођење Христа Бога на земљи, да Га примамо не само у нашим храмовима него и у нашим срцима, да Му припремимо тамо топлу постељу и да ова радионица која данас слави своју славу, да ли друга по реду или трећа?.. трећа по реду, да још многе, многе године дочекује и дочекује и прославља свога заштитника, Светог Праведног Јосифа и украшава све нове храмове које подижемо у нашој Епархији, а и много шире, у нашем народу.

Нека Господ благослови све вас овде сабране и цео наш православни народ, да нам дарује мир, слогу, љубав и слободу. Христос се роди! Амин.