Беседа владике Артемија на празник Вазнесења Господњег – Спасовдан, у Косовској Витини 2003. године

Print Friendly, PDF & Email

„А заиста наш народ пролази кроз велике муке и велика страдања у задњих неколико година, не само овде на Косову, него и у осталим крајевима где су Срби живели и где данас живе или, чак, тамо где их данас нема, као што су многа места и овде, на Косову и Метохији, остала без нашега народа у задње четири године, али ипак име Божје помиње се у нашем народу, и овде на Косову и на свим осталим местима.“

У име Оца и Сина и Светога Духа,

Данас је, браћо и сестре, велики празник хришћански, празник Спасовдан, празник којим се завршавају сви хришћански празници, којима је почетак Божић – Рођење Сина Божијега у телу, а данас, на Спасовдан, Вазнесење Сина Божијега у телу на Небо. Цео живот Господа Исуса Христа, од Витлејемске пећине до Горе маслинске где се данас вазнео Господ на Небо, испуњен је делом спасења рода људскога.

Данашњи празник говори и објашњава све остале празнике хришћанске, објашњава и Божић, и Богојављење, и Преображење, и Велики петак и Васкрс, ради чега се Господ родио у телу, ради чега је претрпео све што је претрпео, ради чега је основао Цркву Своју и оставио Јеванђеље Своје људима, све нам то објашњава данашњи свети празник, Спасовдана. А све је то Господ учинио и донео нама, људима, и предао нама, људима, ради нашега спасења. Данашњим Својим Вазнесењем на Небо Господ је довршио то дело, велико дело Божје спасења рода људскога, спасења од греха, смрти и ђавола.

Ево, четрдесет дана од Васкрсења Христовога ми прослављамо тај величанствени догађај, а данас Васкрсли Господ благосиља Своје ученике и присутни народ и одлази на Небо Оцу Своме, одлати у телу људскоме, ономе телу које је примио од Свете Богородице у своме Рођењу. Тиме је Господ показао, у ствари, пут свима нама, људима, ради чега смо ми, уопште, на Земљи, ради чега смо створени, ради чега смо послати овде да живимо педесет или сто година, свеједно, да пролазимо разне муке и невоље и да, на крају, одемо са овога света. Где? Да одемо тамо где је и Господ на данашњи празник отишао, да одемо изнад ангела и архангела, изнад херувима и серафима, као што се Господ уздигао, да одемо Оцу нашем Небескоме у Царству Небеском које је припремљено људима пре постања света, као што каже Господ на једном месту.

Данашњи свети празник, браћо и сестре, јесте извор радости за нас, људе, без обзира на муке и невоље кроз које пролазимо. А заиста наш народ пролази кроз велике муке и велика страдања у задњих неколико година, не само овде на Косову, него и у осталим крајевима где су Срби живели и где данас живе или, чак, тамо где их данас нема, као што су многа места и овде, на Косову и Метохији, остала без нашега народа у задње четири године, али ипак име Божје помиње се у нашем народу, и овде на Косову и на свим осталим местима. Наши храмови, наши манастири који су остали у животу, они и данас служе Богу своме и роду своме. Ради тога, браћо и сестре, знајући вас овде, ваша велика страдања и ваше невоље, знајући за искушења кроз која пролазите, али за вашу храброст и издрживост да опстајете у свим овим невољама, да чувате своја огњишта и своје светиње, гробља својих прадедова и свету косовско и метохијску земљу, ето, ја сам дошао данас овде за велики празник Спасовдана да са вама поделим ову духовну радост, да вас видим, да вас охрабрим, и ви мене да охрабрите, јер наш народ страда не само овде – у вашем крају Поморављу, него свуда где се још налази на Косову и Метохији. Чули сте за трегедију у Обилићу, јуче која се десила тамо, где је читава једна породица уништена и послата са овога света на онај свет само зато што су Срби и што су православне вере. Иначе, ти људи, као и ви овде, никоме нису никаква зла учинили али, ето, непријатељ не гледа и не плаћа по заслугама него жели д постигне онај циљ који је зацртао, да нас све одавде протера да би могао да створи своју независну државу. Али, Господ је велики, Васкрсли Господ је са нама. У данашњој једној дивној песми каже: Ја сам с вама и нико не може против вас. Када је Господ с нама, а Господ ће бити с нама ако ми будемо са Господом, ако наша вера буде јака, ако наша молитва буде усрдна, ако наша дела буду праведна, ако наше мисли буду чисте, ако се чувамо свакога греха и зла, онда ће нама овај празник Спасовдан бити, заиста, извор радости и у невољама и у мукама, јер Господ је рекао на једноме месту: Оче Небески, хоћу да они које си ми дао буду тамо где сам и ја. Сигурно да сви ми желимо да будемо тамо где је Господ, у Царству Његовоме, али исто тако треба да будемо са Њим и у Његовим страдањима и у Његовим мукама и патњама које је проживео ради нас, људи, ради нашег спасења.

Сви се сећамо Великога петка, Његове голготске жртве коју је поднео, распећа на крсту и смрти на крсту, погребења у Гестимснском врту, али се сећамо и Његовога славног Васкрсења јер оно што је Божије не може бити уништено, не може бити сахрањено, не може бити закопано. Господ је то показао и доказао Својим Васкрсењем и Својим Вазнесењем на Небо. Будимо уз Господа нашега и Он ће бити са нама. Издржимо наше невоље које је Господ попустио, ради грехова наших сигурно јер и наши преци и ми много смо се о Бога огрешили у задњих 50-60 година. Зато Господ попушта страдања на нас, не да нас уништи него да нас к Себи поврати јер нас Господ воли, а отац онога сина кога воли онога и кара, вели Свето писмо.

Нека би дао Бог снаге и моћи, вере у нама да истрајемо на путу спасења, да истрајемо на путу Божјем, да истрајемо у овим нашим страдањима иневољама, а верујемо у Господа да ће Бог учинити крај овим невољама, да ће Бог послати помоћ и спасење роду нашем онако као што је то много пута у историји нашега народа бивало. Много смо страдали кроз нашу историју али, ето, нисмо уништени, Господ нас је штитио и чувао, Господ ће и даље да нас штити и чува, али да ми останемо верни својој вери, путевима наших светих отаца и праотаца, путевима Светога Саве, кнеза Лазара, ђакона Авакума и Светог владике Николаја, да верујемо као што су они веровали, да живимо као што су  они страдали и да поднесемо све оно као што су они поднели своје невоље и своје муке у животу, и онда, онда ће заиста бити оно што данас каже света песма, да ће и Бог бити са нама и да нико, онда, не може против нас устати или одолети нам, ни видљиви ни невидљиви непријатељи, ни људи ни ђаволи, ни смрт, ни пакао, ништа нам не може наудити ако смо са Господом Христом. Нека би Господ, ради молитава Своје Пресвете Матере, Свете Петке којој је храм посвећен, и осталих угодника из рода нашега да нам дарује снаге и трпљења, да претрпимо до краја и да стигнемо у наше спасење. Амин.