Конференција за штампу – Танјуг пресцентар – поводом припрема за одржавање Међународног симпозијума о манастиру Бањска, 16.9.2005. године

Print Friendly, PDF & Email

„Исто онако као што је Васкрсење Господа Христа постало једна незаобилазна тема, о којој се у оном веку а и касније кроз векове стално разговарало, тако и васкрсење манастира Бањске које се десило прошле године у августу месецу постало је тема о којој се, ево већ годину дана а у новије време све чешће, све више и више разговара. То је сасвим природно јер је манастир Бањска био запустео преко пет стотина година а сада креће у један сасвим нови, интензиван живот у правцу своје коначне обнове, ако Бог да.“

Помаже Бог!

Ево, драго нам је да се задње време све чешће овако сусрећемо и разговарамо, а има се о чему разговарати.

Исто онако као што је Васкрсење Господа Христа постало једна незаобилазна тема, о којој се у оном веку а и касније кроз векове стално разговарало, тако и васкрсење манастира Бањске које се десило прошле године у августу месецу постало је тема о којој се, ево већ годину дана а у новије време све чешће, све више и више разговара. То је сасвим природно јер је манастир Бањска био запустео преко пет стотина година а сада креће у један сасвим нови, интензиван живот у правцу своје коначне обнове, ако Бог да. Зато је пред нама данас један широк и велики пројекат који обухвата, најпре, сам манастир са свим својим атрибутима, са оградним зидом, са конацима, са црквом и све остало што следи, а пре свега са обновом монашког живота у тим објектима. Онда, обухвата насеље Бањска са широм и ужом околином и, оно што нас у последње време све више загрева и радује, повратак моштију краља Милутина, који већ стотинама година борави у суседној и братској нам Бугарској, али сматрамо да је дошло време да се он врати својој кући,да се врати у свој манастир, у своју државу, у свој народ.

Манастир Бањска је обновљен, дакле, оживео, ревитализован тек пре нешто више од годину дана, али на њему се радило дуго и пре тога. Преко тридесет година на том објекту су радиле стручне службе Републике Србије. Најпознатији наши експерти уградили су у њега тридесет година свога мукотрпног рада и много су урадили. На жалост, плодови тог њиховог рада тридесетогодишњег на терену мало су видљиви. Зуб времена је много откривенога уништио, много је растурено, али остала је база на основу које се може кренути даље у спровођење овога пројекта. Сада, у склопу овог великог пројекта, ради брже и боље реализације истога, с нестрпљењем очекујемо од тих еминентних стручњака резултате њиховог тридесетогодишњег рада, не само у виду већих или мањих публикција, што није за потцењивање, него у конкретним предлозима и пројектима који ће се уградити сада у даљу обнову манастира. У реализацију овога подухвата целокупне обнове манастира и шире околине укључено је више министарстава Републике Србије, пре свега министарства вера, културе, министарства рада, туризма, капиталних инвестиција и, сигурно, и још неких других. У склопу свега тога је и овај међународни симпозијум планиран, који ће у многоме расветлити многе аспекте живота и значаја манастира Бањске у његовој историји, као и доба краља Милутина, што ће бити посебан допринос овога скупа. Ми се надамо, уз помоћ и разумевање свих поменутих министарстава и многих других партнера и донатора да ће неопходна средства благовремено бити обезбеђена, те да ће цео пројекат, као оградни зид, конаци манастира, сама црква, као и објекти Бањске доле у бањи, бити реализовани до 2010. године, што ће бити предуслов за долазак Светога краља Милутина у своју задужбину.

Већ је, на захтев Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске, направљен пресек постојећег стања од стране Стручне службе. Очекујемо њихову подршку и ангажовање и у наредном периоду, како би се планови и пројекти Епархије, као власника манастира и носиоца целокупног пројекта, реализовали на опште добро Цркве, народа и државе Србије, а све на славу Бога у Тројици слављенога, Оца и Сина и Светога Духа. Надамо се да ће Бог овај наш подухват благословити. Хвала.

 

Питање новинара:

Из свега овога што сте рекли закључила сам да мошти Светог краља Милутина не треба очекивати пре 2010. године, пошто се заврши обнова. Да ли то значи да је покренута процедура која је потребна за пренос моштију?

Владика Артемије:

Идеја се родила и са стране Цркве и са стране Државе да се заједничким подухватом крене у процес и у припрему повратка моштију краља Милутина. Још, званично, ништа није урађено, али као идеја је већ у оптицају.

Пре тога се предвиђа обнова, односно привођење у реалност целог пројекта. Можда буде и пре.