Беседа владике Артемија на Аранђеловдан у манастиру Црна Река 21.11.1994. године

Print Friendly, PDF & Email

„Као што данас рече у житију које се читало, да сваки човек добија свога анђела чувара који га прати кроз цео његов живот, упућује га на добро и саветује га шта је добро, шта треба да чини добро а чега треба да се клони. Међутим, човека прати, не само његов анђео чувар – добри анђео, него човека прати и још један дух – зли или нечисти дух, ђаво. Он има други циљ, другу намеру. Његов је задтак и циљ да свакога човека навраћа на зло, да га наговара, да му саветује да му дошаптава да чини оно што не ваља. И, ми људи се, дакле, налазимо целога живота свога између анђела, који нам саветује добро, и између ђавола који нам саветује зло. Од нас, и искључиво од нас самих, зависи коме ћемо бити послушни, чији ћемо савет примати а чији нећемо.“

 

У име Оца и Сина и Светога Духа,

Ево, и ове године, браћо и сестре, сабрали смо се на овај велики празник хришћански у овоме светом манастиру да прославимо његову храмовну славу, Светог архангела Михаила и Гаврила и остале небеске Силе бестелесне, како се каже у данашњем житију. Сабрали смо се и узнели смо Господу Богу молитве за наш, за наше сроднике и пријатеље, за цео православни наш србски народ.

Ово је велики празник који се празнује широм православнога света по целој васељени, а њему су посвећени и многобројни храмови, не само у нашем народу него и у осталим православним народима јер Господ је, стварајући Своју Цркву, у њој сјединиои помешао анђеле и људе и ми, људи, никада нисмо сами у своме животу.

Као што данас рече у житију које се читало, да сваки човек добија свога анђела чувара који га прати кроз цео његов живот, упућује га на добро и саветује га шта је добро, шта треба да чини добро а чега треба да се клони. Међутим, човека прати, не само његов анђео чувар – добри анђео, него човека прати и још један дух – зли или нечисти дух, ђаво. Он има други циљ, другу намеру. Његов је задтак и циљ да свакога човека навраћа на зло, да га наговара, да му саветује да му дошаптава да чини оно што не ваља. И, ми људи се, дакле, налазимо целога живота свога између анђела, који нам саветује добро, и између ђавола који нам саветује зло. Од нас, и искључиво од нас самих, зависи коме ћемо бити послушни, чији ћемо савет примати а чији нећемо.

На жалост, по слабости својој, врло често сви ми много радије, некако, и чујемо и послушамо онај рђави савет који нам долази са леве стране него онај добри савет који нам долази са десне стране. Лева страна је симбол зла и зато и каже се да ђаво нашаптава зла дела са леве стране, а десна страна је страна добра јер десна страна је и знак крста – десном се руком крстимо, десном руком човек обично ради све оно што је најпотребније у животу. Али, ето, по слабости нашој, кажем, често пута склони смо да послушамо и онај савет са леве стране. Шта онда учинити? Како човек да достигне свој циљ, свој задатак ради којега је створен и послат у овај свет? Постоји средство, постоји начин. постоји Света Тајна Покајања. Господ је знао немоћ човекову, знао је да ћемо ми грешити и после крштења па је зато оставио начин и могућност да се можемо од својих грехова, вољних или невољних, у знању или незнању учињених речју, делом или мишљу, да можемо да се од њих ослободимо кроз Свету Тајну Покајања и Исповести, пре свега сагледањем својих злих дела. Постати свестан њих, знати шта смо рђаво у животу учинили, покајати се због тога, увидети да тонисмо требали да чинимо и решити тврдо да убудуће то више не чинимо. То је истинско покајање. И, када те своје грехе исповедимо пред Црквом, пред свештеником и духовником својим, онда Бог преко њега нама дарује опроштај и наши греси, наша зла дела се бришу и човек постаје онда способан и достојан да има у друштву своме свете анђеле, да их назива браћом, да му они помажу, да се налазе у његовом присуству, у његовој близини и да га чувају од свега рђавога у животу, од свега што му се може десити а што је по њега и његову душу штетно и опасно.

Зато ми, прослављајући Свете архангеле данас, ми се молимо њима и њих призивамо у својим молитвама да нас не оставе у бризи, да нас не оставе у тузи, да нам буду увек при руци када их призовемо, да нам помогну у борби са нечистим духовима, са духовима зла и пакости испод неба, а у борби са нашим страстима, са нашим гресима. И тако ми, прослављајући Свете анђеле и архангеле данас, ми у ствари исповедамо ону истину да је Бог створио једну Цркву од анђела и људи и дао је једно Јеванђеље и за анђеле и за људе и одредио један циљ и анђелима и људима, а то је д живе и бораве у вечности, у Царству Небеском, и да заједно прослављају Оца и Сина и Светога Духа кроза све векове и сву вечност. Амин.