Беседа владике Артемија на Савиндан у Хотелу Метохија у Пећи 1994. године

Print Friendly, PDF & Email

„Зато, нека би дао Бог да наш народ који је кренуо да се враћа и упознаје своје корене, да не стане на пола пута, да продужи до краја, да васпоставимо оно што је Свети Сава био установио у нашем народу и нашој држави и да живимо онако како нас је он учио и како су нас свети наши преци учили и нама пример за углед оставили. Доста смо лутали по стампутицама овога живота, доста смо тражили себи духовну храну на њивама глади али, Богу хвала, та времена су прошла. Ми се поново враћамо нашем путоказу и нашем духовном вођи надајући се да ће Бог, његових светих молитава ради, помиловати и нас, данашње Србе, који смо се много грешили и огрешили, и о Светога Саву и о нашу светосавску Цркву и о своју крсну славу и о само Име Божје. Нека нам Бог опрости те наше вољне, невољне или безвољне грехе и да нам покаже и укаже милост Своју.“

 

… Нека је срећна слава посебно данашњим свечарима, свим просветним радницима, учитељима, професорима и ученицима који, учешћем својим у цркви пре подне, на другим местима, по школама и овде вечерас, доприносе да се име Светога Саве прославља онако како је Богу мило и драго.

Ја се посебно радујем што се вечерас налазим овде, у Пећи, и што се налазим баш у друштву наше просвете који славе своју крсну славу, јер Свети Сава је био први просветитељ србски и оставио нам је поуку и науку и аманет да праве просвете без светости нема, нити просветитеља без светитеља.

Зато, нека би дао Бог да наш народ који је кренуо да се враћа и упознаје своје корене, да не стане на пола пута, да продужи до краја, да васпоставимо оно што је Свети Сава био установио у нашем народу и нашој држави и да живимо онако како нас је он учио и како су нас свети наши преци учили и нама пример за углед оставили. Доста смо лутали по стампутицама овога живота, доста смо тражили себи духовну храну на њивама глади али, Богу хвала, та времена су прошла. Ми се поново враћамо нашем путоказу и нашем духовном вођи надајући се да ће Бог, његових светих молитава ради, помиловати и нас, данашње Србе, који смо се много грешили и огрешили, и о Светога Саву и о нашу светосавску Цркву и о своју крсну славу и о само Име Божје. Нека нам Бог опрости те наше вољне, невољне или безвољне грехе и да нам покаже и укаже милост Своју.

А вама желим да, и ове године и свих година убудуће, прослављате заједно са својим ученицима. Неће ваљда увек бити хладно у школама – тамо треба да се слави Свети Сава.

Нека је, још једном, срећна и Богом благословена слава свима вама и свима грађанима града Пећи и целе наше Епархије. Живели на много година!