Беседа владике Артемија на велики четвртак 1995. године у Саборном храму у Призрену

Print Friendly, PDF & Email

tajna-vecera„Он је свуда присутан, целостан и Он свуда даје Своје Тело за храну и Крв Своју за пиће људима. Зашто? Да би их оживео, да би их учинио способнима и достојнима живота вечнога. Он данас предаје Себе за живот света, а свет данас Њега предаје на распеће и на смрт. Има ли веће љубави од ове и има ли већега безумља од онога што људи данас чине?“

У име Оца и Сина и Светога Духа,

Никада, браћо и сестре, нису људи били даље од Бога него данас и никада Бог није био ближи људима него данас. Данас је дан када људи своју мржњу доводе до врхунца и данас је дан када Бог љубав своју према човеку доводи до врхунца.

Ево, већ неколико дана од Цвети, од уласка Христовога у Јерусалим јеврејске старешине кују планове како да Христа ухвате и убију. А сво то време Христос смишља како да људе оживи. Људи Њему припремају смрт а Он људима припрема живот вечни. Људи за Њега праве крст на који ће Га разапети а Он припрема себе на извршење оне заповести коју је Сам рекао да нема веће љубави од ове него ако ко живот свој положи за ближње своје. И Он то данас чини. Не само да Он жртвује себе за људе, за божанску љубав, и то је мало, Он даје Себе за храну и пиће људима, јер данас на тајној вечери коју је Господ одржао са својим ученицима Он је установио свету Тајну Причешћа, Тајну која се од тада понавља свакодневно по целој кугли земаљској, на хиљаде и хиљаде места у хиљаде и хиљаде храмова, и Он је свуда присутан, целостан и Он свуда даје Своје Тело за храну и Крв Своју за пиће људима. Зашто? Да би их оживео, да би их учинио способнима и достојнима живота вечнога. Он данас предаје Себе за живот света, а свет данас Њега предаје на распеће и на смрт. Има ли веће љубави од ове и има ли већега безумља од онога што људи данас чине?

Данашњи свети велики празник, браћо и сестре, не само да нас подсећа на те догађаје од пре скоро две хиљаде година, ми га и данас живо доживљавамо, и не само данас него, као што и каже, кад год овај хлеб једете и ову крв пијете ви смрт моју објављујете и васкрсење моје проповедате. То је света Литургија, то је оно што је најсветије на кугли земаљској, то је оно што је Бог дао као врхунац Своје љубави према човеку. Зато света Црква и позива децу своју духовну непрекидно и стално да се припремамо да бисмо достојно приступили светој Чаши и примили Светињу над светињама у себе.

Данас, на светој Вечери са ученицима Својим, Господ је открио још једну велику тајну: да онај који недостојно једе и пије Тело и Крв Господњум, да то чини себи на суд или на осуду. Јер, говорећи пред ученицима Својим о догађајима који ће ускоро уследити, о Његовом предавању у руке људи грешника, о распећу и смрти Његовој, Он је показао да међу ученицима има и издајника. Издајник је онај који није био на силу одгурнут од свете Тајне Вечере, него она му није била на спасење, јер вели Свето писмо: А по залогају ономе, када је Господ дао ученицима Својим прво причешће, тада, вели, и по залогају ономе у Јуду уђе ђаво и ин изађе из одаје и оде да уговори издајство Христа. Ми, православни хришћани, који се припремамо и трудимо да живимо по заповестима Христовим, да добро пазимо да се и ми не нађемо на светој Тајни Божјој у друштву Јуде издајника. Да не да Бог никоме од нас! Него да будемо са оним ученицима Његовим који Господа пратише целога живота, који му остадоше верни до краја, који Јевенђеље Њеово пронеше широм света, и који своју верност Њему запечатише својом крвљу и својом смрћу и тако љубављу на љубав одговорише.

Христос је најпре показао љубав према нама, дао је Себе на жртву, предао Себе људима за храну и пиће, али смо зато и ми дужни да себе предамо на службу Богу и својима ближњима, јер ако учинисте једноме од ове моје најмање браће, вели Господ, мени учинисте. Дакле, да се трудимо и ми да један другоме будемо увек на помоћи, да један другоме љубав показујемо, да један према другоме извршујемо оно што је Христос учинио према својим ученицима, да се смиравамо пред братом својим јер, кажу свети оци: Видим брата свога – видим Бога свога.

А данас, на овај свети дан када је света Тајна Причешћа установљена, нека би дао Господ да она буде и свима нама на исцељење душе и тела и на попутнину у живот вечни да бисмо и ми, причешћујући се достојно, не само данас него целога живота свога, нашли се у Царству Христовоме где се и сви свети Божји угодници налазе, од првога човека па до дана данашњега, и где ће се наћи сви они који Богу служе и за Бога живе, да тамо са њима и са свима светима славимо и ми Оца и Сина и Светога Духа кроза сву вечност и све векове. Амин.