Беседа владике Артемија у селу Убожац код Косовске Каменице на празник Свети апостол и јеванђелист Марко 2008. године

Print Friendly, PDF & Email

ubozac„Захвални смо Господу Богу што нас је и ове године удостојио да дочекамо ове радосне празнике Васкрсења Христовога, јер Христос је Васкрсењем Својим показао људима ради чега постојимо овде на земљи. “

У име Оца и Сина и Светога Духа,

Христос воскресе, браћо и сестре! Ваистину воскресе!

Ево, и ове године дочекасмо ове радосне празнике … (Молим вас да остали не говоре! Ако ја говорим ви да ћутите! Молим вас, браћо и сестре, имајмо мало још стрпљења. И беседа је део богослужења. Треба да кажемо неку реч на овоме светоме месту.)

Захвални смо Господу Богу што нас је и ове године удостојио да дочекамо ове радосне празнике Васкрсења Христовога, јер Христос је Васкрсењем Својим показао људима ради чега постојимо овде на земљи. Господ је показао Својим Васкрсењем да човек није створен за смрт, на није створен да поживи педесет или сто година на земљи па да га нестане, да га нестане, да га црви поједу, него је створен за живот вечни, за Царство небеско. То је порука Васкрсења Христовога. Својим учењем, Својим животом, Својим страдањем на Голготи и Васкрсењем Господ је пропутио људима пут са земље у живот вечни и тиме показао, у ствари, зашто је Бог створио човека.

Васкрсење Христово се десило пре две хиљаде година и оно је, ево и данас, присутно међу нама – православним Хришћанима. Многи људи кроз историјуЦркве Божје за две хиљаде година били су сведоци Васкрсења Христовога, пре свега жене мироносице којима се Господ најпре јавио, затим Његови апостоли којима се јављао – међу њима и свети апостол и јеванђелист Марко коме је ова светиња од наших предака била посвећена. И он је један од сведока и страдања Христових и Васкрсења Христовога. И он је добио заповест од свога Учитеља иГоспода да иде по целоме свету и да проповеда Јеванђеље Христово, да учи народе тој науци хришћанској, да учи људе и да им говори ради чега је човек створен и ради чега живи овде на земљи. Њега данас прослављамо као вернога сведока Христовога Васкрсења. Њему се данас молимо да његовим молитвама Господ удостоји нас да и ми целога живота свога будемо верне слуге Христове, да будемо и ми сведоци Васкрсења Христовога, као што и јесмо. Сваки Хришћанин, сваки онај који верује у Господа Христа јесте, у ствари, сведок Његовога Васкрсења и својим животом, и својим речима и својим делима.

Био сам овде пре три године на овај свети празник Апостола јеванђелисте Марка. Тада нас је било овде исто овако сабрано у великом броју, а чини ми се ове године да нас је још више. Тада сам обећао овоме народу да ће ова светиња да крене да се обнавља. Прошло је већ две године од тада. Нисмо заборавили на наше обећање. Трудимо се да покренемо оне који могу и треба да помогну, а то је представнике власти наше државе Србије, јер и ово је Србија, и ово је срце Србије, и треба да се ова светиња обнови да би имали где, и када је киша и када је хладно, да се сабирамо да се Богу молимо. Били су овде археолози, гледали су шта треба да се овде ради. Раде се пројекти и надамо се да ће ускоро, у име Бога, кренути са радовима на обнови ове наше предивне светиње. Вас, браћо и сестре, молим да имате стрпљења и да, када крену овде послови и радови, да се сви нађемо на помоћи, да сви заједно обновимо оно што су наши свети преци градили и нама у аманет оставили, а непријатељи наши порушили. Међутим, Сила Божја је увек јача од силе ђаволске, увек су јачи они који граде од оних који руше. Нама је у последњих девет годна на Косову и Метохији порушено преко сто педесет цркава и манастира. Неке од њих обнављамо, а и остале ће дати Бог у своје време да се и они обнове, као и ова овде светиња која је пострадала много, много векова у прошлости.

Нека би дао Бог и свети апостол и јеванђелист Марко да се убудуће овде сабирамо, ако да Бог и за време обнове ове светиње и у обновљеној овој светињи, овоме манастиру, да би се овде Богу молили, да би овде децу крштавали, да би овде имали контакт са Господом Богом и припремали се када пођемо одавде да се и ми нађемо тамо где се налазе наши славни и свети преци, у Царству Христовоме, у Царству Васкрслога Господа, да се и ми удостојимо те благодати и да тамо са свима светима и ми славимо Оца и Сина и Светога Духа кроза све векове и сву вечност. Амин.