Беседа Епископа Артемија на трпези љубави за светог Николу 2008. године.

Print Friendly, PDF & Email

Свети Никола је био дарежљив, не само за свога века овде на земљи, него још више из Царства Небескога. Многобројна су и неизбројива његова чудеса која је он чинио у протеклих 1600-1700 година од његовог земнога живота.

 

 

 

 

„Желим да кажем, преподобни оци, часни оци, монахиње, свети Никола, поред велике вере, о којој је говорио отац Симеон, која га је красила и из које је све друго произилазило, проистицало, има једна врлина његова која посебно овако украшава, која је позната и која се истиче у његовом Житију, а то је његова милостивост, његово милосрђе према онима који су били у било каквој нужди и потреби. Он је заиста чинио, како Јеванђеље каже, „да не зна левица што чини десница“ и он је своју милостињу делио и чинио тајно ноћу да не би добијао од људи похвале. Свети Никола је био дарежљив, не само за свога века овде на земљи, него још више из Царства Небескога. Многобројна су и неизбројива његова чудеса која је он чинио у протеклих 1600-1700 година од његовог земнога живота. Сва та многобројна чудеса и исцељења, помоћи, јесу у ствари дело милосрђа његовога. То је његова милостиња коју обилно дели широм Земаљске кугле, ко год му се обрати са вером и са молитвом он је близу да притекне у помоћ, нарочито онима који су у невољи на путу на суву и на води. Зато се он и често назива Свети Никола Путник, јер углавном путницима помаже, посебно бродоломцима који су у опасности на морима, на водама. Разуме се, живот је, сам по себи, једно узбуркано море, као што се и пева у стихирама на Опелу: „ житејскоје море воздвизајемоје“. Дакле, свима који су опасности у том животном, житејском мору, свети Никола је спреман да притекне у помоћ уколико га са вером призовемо и замолимо за његову помоћ.

Он је делио многе дарове. Зато, некада је за Божић свети Никола носио деци дарове, поклоне, а не деда мраз. Ја хоћу да кажем да и данас свети Никола доноси обилне дарове. И овај наш састанак овде данас, за овом трпезом љубави јесте дело милостивости и милосрђа светога Николе. Овако сабрани на овај свети дан њему посвећен јесте за мене највећи поклон и највећи дар, јер шта има веће и боље него кад сва браћа живе заједно, када су сабрани у једној мисли, у једној жељи, у једној молитви, а то је да прославимо угодника Божијега, светог оца нашег Николаја и да га замолимо и умолимо да нам буде брзи помоћник у нашим невољама на нашем житејском мору.

Знам да није било лако доћи многима од вас, јер видим, хвала Богу, да вас има из близа и из далека. Све је то захтевало љубави, труда, и то ваше присуство сведочи да нас, управо, те хришћанске врлине и спајају и повезују. Свима се захваљујем на доласку, на добрим жељама, на молитвама и на даровима које сте и ви донели. Ваши дарови су, у ствари, дарови светог Николаја преко ваших руку.

Нека би Бог учинио да молитве светог Николаја покривају и штите све нас, у ма каквој нужди и невољи да се нађемо и да нам својим молитвама измоли милост у Господа да, када пођемо одавде, а једног дана сви ћемо морати поћи, да се нађемо тамо где се и он налази, у Царству Христовоме и да заједно са њим и са свима светима и ми славимо Оца и Сина и Светога Духа кроз све векове и сву вечност. Амин.“