Практична Веронаука

Print Friendly, PDF & Email
prakticna-veronauka
ПДФ – Клик на слику

Књига „ПРАКТИЧНА ВЕРОНАУКА“ настала је као насушна потреба нашег времена. Дуго је трајао процес обезбожења нашег народа. Преко 50. година. Народ је заборавио не само догматске и етичке принципе наше свете вере православне, него и сам начин практиковања вере живе у личном и породичном животу. Заживела су многе заблуде, усвојене погрешне праксе по многим питањима вере.
И тада, код главног Уредника „Православља“, оца Атанасија Раките (од 1999. год. епископ хвостански) јавила се племенита идеја: да верници питају сами оно што их из области вере интересује, нарочито из области практиковања вере православне, и да на своја питања добијају одговоре засноване на црквеном и светоотачком предању.
Осећајући сву важност тог подухвата прихватили смо се да на постављена питања одговарамо према својим моћима. Питања верника и наши одговори објављивани су у „Православљу“.  До сада је објављено 33 питања и толико одговора. Симболичан број – број Христових година проведених овде на земљи међу људима. За тридесет и три године Исус Христос је оставио људима све што је потребно за њихово спасење и живот вечни. У ова тридесет и три одговора „Практичне веронауке“ сматрамо да смо дали основна знања из вере и живота по вери, неопходних да бисмо били хришћани не само по имену, него и по животу
То нас је и побудило да сва та питања и одговоре саберемо и издамо у овој књизи са одговарајућим илустрацијама, како би поред текстуалног пружили читаоцима и визуелну помоћ да лакше схвате и прихвате суштину сваког одговора и то примене у своме животу.
Ако овај наш труд допринесе спасењу макар и једне душе, сматраћемо да се он максимално исплатио. Јер је једна душа скупља од целога света.

Епископ Артемије

 

 

Звучна књига Практична Веронаука, садржи пет компакт дискова са садржајем књиге у аудио формату и један ДВД – Рашке духовне свечаности 2007. На сајту је постављен само садржај првог компакт диска, а књига се може наручити код Александра Ракоњца моб. 0638088853.

 

 

1. Најава књиге

2. Предговор

3. Зашто, како и када православни хришћанин ставља на себе знак крста?

4. О избору духовног оца

5. Значај поста. Како се правилно пости? Да ли су сви постови једнако важни?

6. Да ли деца посте као и одрасли хришћани?

7. О Светој Тајни исповести

8. О Светом Причешћу